Oliebollen van patentbloem
315 oliebollen
Met patentbloem.Ingrediënten / Benodigdheden
Beslag
- 1000 gram Patentbloem of Kristal patentbloem
- 800 ml handwarm water (38ºC)
- 17 gram zout 50 gram suiker 80 gram verse gist of 25 gram gedroogde bakkersgist (verse gist eerst oplossen in beetje water)
Tip!
Voeg 10 gram kaneel en enkele druppeltjes citroensap toe voor extra smaak.
Bekijk ook onze inspiratiepagina om te variëren met oliebollen.
Bereidingswijze
- Meng de bloem, suiker, gedroogde gist en het zout in een beslagkom
- Mix het mengsel met handwarm water (38 ºC) op de laagste stand tot er een glad beslag is ontstaan
- Voor gevulde oliebollen: voeg de gewenste vulling, in zo droog mogelijke staat, al roerende aan het beslag toe. Nog ca. 3 minuten mengen
- Voor ongevulde oliebollen: het beslag nog ca. 2 minuten mengen
- Het beslag overgieten in een ruime kom of bak (inhoud minimaal 4x zo groot)
- Dek het geheel af met een vochtige doek en laat het op een warme plaats 45 minuten rijzen
- Bak de oliebollen op 180 ºC. Keer de oliebollen na ca. 3 minuten, wanneer ze dit niet uit zichzelf gedaan hebben
- Bak de oliebollen nog ca. 2 min tot ze gaar en goudbruin zijn. Laat de oliebollen uitlekken en goed uitwasemen tijdens het afkoelen