Wat is coeliakie / glutenintolerantie?

Wat is coeliakie / glutenintolerantie?

Wat is Coeliakie?
Ongeveer 1 procent van alle Nederlanders heeft Coeliakie (glutenintolerantie). Dit komt neer op ongeveer 170.000 mensen met coeliakie. M
ensen met coeliakie kunnen niet tegen gluten. Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Het eten van gluten veroorzaakt een reactie waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Deze beschadiging kan verschillende klachten veroorzaken, zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies. Dat maakt een ‘normaal’ eetpatroon onmogelijk aangezien gluten in alle eetwaren voorkomen waarin tarwe, rogge, gerst, haver en spelt zijn verwerkt. 

Meer informatie over coeliakie: coeliakie vereniging en voedingscentrum 


Ook lactose-intolerantie?

Sommige mensen met coeliakie hebben ook lactose-intolerantie. Meestal gaat dit weer voorbij zodra de darm hersteld is. Voor mensen met lactose-intolerantie is het aan te raden om (tijdelijk) een lactosebeperkt dieet te volgen en zuivelproducten goed te vervangen.

Meer informatie over lactose-intolerantie: Voedingscentrum


Meer informatie over diverse alergenen in de horeca: 
Horeca Nederland