Bewaaradvies beslag

Bewaaradvies voor (vers) beslag

De horeca is in de loop der jaren behoorlijk veranderd en zo ook de bijbehorende wet- en regelgeving. Vers beslag, zoals pannenkoekenbeslag, maar ook wafelbeslag, poffertjesbeslag, crêpesbeslag en oliebollenbeslag, valt onder de categorie bederfelijke levensmiddelen. Bij controle dien je aan te tonen dat je je houdt aan de richtlijnen.

Hygiënisch gebruiken van beslag
In de beslagkommen voor pannenkoeken en poffertjes kunnen bacteriën groeien. Vooral bij hogere omgevingstemperaturen, zoals in horecakeukens. Voorkom het gevaar van kruisbesmetting door: 

  • Bewaar vers beslag altijd in een schone beslagkom 
  • Houd vers beslag gekoeld 
  • Meng vers, net bereid beslag nooit met werkvoorraad beslag

Beslag ongekoeld bewaren
Op basis van HACCP onderzoek is vastgesteld dat vers pannenkoekenbeslag, pancakesbeslag, wafelbeslag en poffertjesbeslag maximaal 1 uur buiten de koeling bewaard mag worden. Na 1 uur moet het beslag worden weggegooid. 

Beslag gekoeld bewaren
Hetzelfde onderzoek stelt vast dat vers pannenkoeken-, pancakes-, wafels- en poffertjesbeslag gekoeld (max. 7 graden) voor maximaal 2 dagen en gekoeld (max. 4 graden) bij 3 dagen bewaard mag worden. Beslag voor pannenkoeken en andere zoete snacks bevatten vaak één of meerdere rijsmiddelen. Rijsmiddelen zorgen voor een luchtig eindproduct en zijn vaak onmisbaar. Bij bewaren van vers beslag zal de werking van de rijsmiddelen iets teruglopen. Het beste resultaat wordt verkregen bij het verwerken van beslag binnen 3 uur na bereiding.

Gekoeld beslag dat direct na bereiding gekoeld wordt, kan tot 2 dagen bewaard worden. Dit kan verspreid over 3 dagen, zoals: bereiden en bewaren op vrijdagmiddag, en gekoeld presenteren op zaterdag en zondag.

Het voorkomen van waste
Toon de ongekoelde bewaarduur aan door tijdregistratie bij te houden, zoals een borgingslijst en een sticker met het 'tijdstip uit koeling' op de beslagkom te voorzien.

Koelton
Eigenlijk wil je het beslag graag continu bij de hand hebben als je aan het bakken bent, want dat is prettig doorwerken. Daarom heeft Koopmans Professioneel een oplossing bedacht. We hebben door GJK Techniek een beslag koelton laten ontwikkelen. Vers beslag blijft gekoeld in deze koelton en zorgt ervoor dat jij het beslag dichtbij je pan of pannenkoekcarrousel kunt hebben staan. Meer weten kijk op de site van GJK Techniek.  

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je als horecaprofessional in voor de nieuwsbrief van Dr. Oetker Professional. Blijf op de hoogte van onze merken, de nieuwste producten en laat je inspireren door verschillende recepten.

Aanmelden

Cookies

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Voor sommige soorten hebben we je toestemming nodig.

De noodzakelijke cookies en anonieme statistieken zijn altijd automatisch actief; als je op "accepteer alle cookies" klikt, accepteer je ook de optionele cookies. Wanneer je zelf wilt kiezen welke cookies je aanzet, klik je op “cookie instellingen”.

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Voor sommige soorten hebben we je toestemming nodig.

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Deze cookies verzamelen anoniem gegevens over hoe bezoekers onze website gebruiken, zodat we onze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies verzamelen gegevens over hoe bezoekers onze website gebruiken, zodat we onze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies maken het mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen. Ook kunnen deze cookies worden gebruikt om gepersonaliseerde advertenties te tonen en daarom kunnen deze cookies je surfgedrag op verschillende websites volgen.