Oliebollen met patentbloem

315 oliebollen

Werkwijze oliebollen met patentbloem: 

  • Meng de bloem, suiker, gedroogde gist en het zout in een beslagkom
  • Mix het mengsel met handwarm water (38 ºC) op de laagste stand tot er een glad beslag is ontstaan
  • Voor gevulde oliebollen: voeg de gewenste vulling, in zo droog mogelijke staat, al roerende aan het beslag toe. Nog ca. 3 minuten mengen
  • Voor ongevulde oliebollen: het beslag nog ca. 2 minuten mengen 
  • Het beslag overgieten in een ruime kom of bak (inhoud minimaal 4x zo groot)
  • Dek het geheel af met een vochtige doek en laat het op een warme plaats 45 minuten rijzen 
  • Bak de oliebollen op 180 ºC. Keer de oliebollen na ca. 3 minuten, wanneer ze dit niet uit zichzelf gedaan hebben
  • Bak de oliebollen nog ca. 2 min tot ze gaar en goudbruin zijn. Laat de oliebollen uitlekken en goed uitwasemen tijdens het afkoelen



Oliebollen met patentbloem

Benodigdheden

Beslag: 

  • 1000 gram Patentbloem of Kristal patentbloem
  • 800 ml handwarm water (38ºC)
  • 17 gram zout
  • 50 gram suiker
  • 80 gram verse gist of 25 gram gedroogde bakkersgist (verse gist eerst oplossen in beetje water)

Vulling: 

  • 400 gram rozijnen (goed geweld en uitgelekt) en/of appelstukjes 




Tip:
Voeg 10 gram kaneel en enkele druppeltjes citroensap toe voor extra smaak.

GEBRUIKTE PRODUCTEN

Patentbloem 5 kg

Patentbloem 5 kg

Kristalpatentbloem 1 kg

Kristalpatentbloem 1 kg