Oliebollen met patentbloem
315 oliebollen
Werkwijze oliebollen met patentbloem:
- Meng de bloem, suiker, gedroogde gist en het zout in een beslagkom
- Mix het mengsel met handwarm water (38 ºC) op de laagste stand tot er een glad beslag is ontstaan
- Voor gevulde oliebollen: voeg de gewenste vulling, in zo droog mogelijke staat, al roerende aan het beslag toe. Nog ca. 3 minuten mengen
- Voor ongevulde oliebollen: het beslag nog ca. 2 minuten mengen
- Het beslag overgieten in een ruime kom of bak (inhoud minimaal 4x zo groot)
- Dek het geheel af met een vochtige doek en laat het op een warme plaats 45 minuten rijzen
- Bak de oliebollen op 180 ºC. Keer de oliebollen na ca. 3 minuten, wanneer ze dit niet uit zichzelf gedaan hebben
- Bak de oliebollen nog ca. 2 min tot ze gaar en goudbruin zijn. Laat de oliebollen uitlekken en goed uitwasemen tijdens het afkoelen

Benodigdheden
Beslag:
- 1000 gram Patentbloem of Kristal patentbloem
- 800 ml handwarm water (38ºC)
- 17 gram zout
- 50 gram suiker
- 80 gram verse gist of 25 gram gedroogde bakkersgist (verse gist eerst oplossen in beetje water)
Vulling:
- 400 gram rozijnen (goed geweld en uitgelekt) en/of appelstukjes
Tip:
Voeg 10 gram kaneel en enkele druppeltjes citroensap toe voor extra smaak.