Quiche van gekarameliseerde ui en spek
Lunchgerecht voor 10 personen of 2 taartjes
Werkwijze bodem:
- Laat de plak bladerdeeg licht ontdooien op een snijplank
- Leg de gewenste quichevorm op het bladerdeeg en snijdt een vorm uit die enkele centimeters groter is dan de vorm
- Smeer de binnenkant van de vorm in met boter en leg de bladerdeegplak erin
- Duw de zijkanten aan zodat een mooie bodem ontstaat met een opstaande rand
- Vul met een “blinde vulling”zoals rauwe bonen of erwten en bak de bodem 15 minuten af op 180°C. Maak ondertussen de vulling
Werkwijze vulling:
- Snijd de uien in ringen van ongeveer een halve centimeter dikte
- Fruit ze enkele minuten in boter en laat ze vervolgens langzaam karamelliseren
- Bak het spek licht uit en laat op papier uitlekken
- Meng de zure room met de koksroom en de eieren en breng op smaak met peper en zout
- Meng de gekarameliseerde uien met de spek en bieslook. Meng er een deel van het roommengsel door
Afwerking:
- Schud de blinde vulling uit de bodems en vul met het uienmengsel
- Vul de bodems af met het roommengsel. Zorg dat de uien net onderstaan
- Bak 20 à 25 minuten in een oven van 180°C. Controleer af en toe de gaarheid. Bak langer indien nodig
- Serveer direct of laat afkoelen en regenereer later

Benodigdheden
Quichevulling:
- 1 kg grote uien
- 500 g zure room
- 250 g gerookt spek
- 250 ml koksroom
- 8 eieren
- 2 eetlepels gesneden bieslook
- 1 eetlepels kummel (karweizaad)
Quichebodem:
Kijk ook eens naar het basisrecept quiche van bladerdeeg!
Kijk ook eens naar het basisrecept quiche van bladerdeeg!